sâmbătă, 15 septembrie 2007

"432" - Cristian Mungiu

432 - de mai bine de o vreme incoace, site-urile, televizoarele, ziarele vuiau in legatura cu acest film.
Toata lumea cauta de nebuna acest film, iubitorii de cinematografie se intrebau intre ei, daca au facut rost de el (de pe vreo sursa de pe internet), se vehiculau fel de fel de zvonuri, cand va aparea si la noi, ca in cele din urma sa se anunte data de 14 septembrie - premiera la Bucuresti (in cinematografe), el fusese difuzat prima data la Teatrul National pe data de 13, unde au fost invitati o groaza de personalitati publice...
Tevatura pornise de la castigarea Palme d'Or in Franta, unde 432, primise acest premiu important.
In sfarsit cum data de 14 a ajuns ..... in sfarsit si in Bucuresti, am fost ca multi altii sa vad despre ce era vorba (deja stiam subiectul, pt. ca citisem multe articole despre el), dar m-am dus sa vad filmul, pentru ca citisem un articol pe site-ul unui ziar national al unei juranliste, care spunea ca filmul nu poate fi considerat un film bun.
Tin sa spun cu regret ca ii dau dreptate intr-o oarecare masura, dar nu totala. Asta pentru ca filmul cu toate ca nu mi s-a parut a fi atat de bun, era totusi un film care trebuia facut. Adica un subiect care trebuia pus oarecum in lumina.
Filmul te arunca oarecum in urma cu gandul la acele vremuri...
Personajul cel mai bine conturat mi s-a parut a fi acest "Bebe", un profitor, a carui "bunavointa" iesita din comun dupa savarsirea faptelor, te facea sa plesnesti de ras; la fel si felul sau de a se exprima si de a pune problema ca sa se faca inteles in cele din urma.
Totusi, chiar daca concluzia finala a filmului a fost pentru mine ceea ce am scris putin mai sus, consider ca acest film a mai propulsat inca o data cinematografia romaneasca pe o pozitie ierarhica mai sus, prin castigarea acestui premiu, fapt care ar trebui sa aduca pe plan international un mic "plus" Romaniei.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt in urma rau cu evenimentele din lumea filmului. Eu nici nu am auzit de el. Asta drept dovada ca citesc mai mult bloguri care imi dau informatii despre carti, nu ca nu m-ar interesa filmele, doar ca in ultimul timp am uitat sa ma mai gandesc la ele. Daca il faci rost sa mi-l trimiti si mie. Daca ai un http, ceva putem sa facem schimb repede. Si cum am impresia ca esti nout prin lumea asta a bloggerilor iti urez "Bun Venit!".

broxigard spunea...

eu l-am vazut la cinema, ca pe net nu il gasea mai nimeni.... cel putin pana acum.
daca fac rost de el te anunt si vedem cum facem.